«Lady Arbuthnott ble hilset med en dundrende, uhyggelig salutt da hun første gang kom til Sunndalen, en dag i begynnelsen av juni 1866. Det var jutulene i Sunndalsfjellene som fnyste mot solen og skubbet til noen snøfonner. Med bulder og brak raste snømassene ned mot den smale dalbunnen. (….)
Det var Lord og Lady Arbuthnott med følge som holdt sitt inntog i den avsidesliggende bygda. Den slitsomme kjøreturen fra Lillehammer hadde antakelig tatt lengre tid enn beregnet. Mange steder hadde veien vært nærmest ufremkommelig. (….)
De reisende syntes det var en stor lettelse å komme velberget ned fra fjellet til skysstasjonen Gjøra, hvor Sunndal åpner seg. Derifra går Driva i forholdsvis slake stryk trettifem kilometer ned til Sunndalsøra. »
Slik starter boken Lady Arbuthnott og hennes menn skrevet av forfatter Eiliv Odde Hauge, 1957, Gyldendal Forlag.
Lady Arbuthnott kom til Sunndal i 1866 på bryllupsreise med sin tredje ektemann, William Arbuthnott. Hun slo seg ned i Sunndalen i 1868 etter at hennes eneste sønn fra første ekteskap, James Allan, omkom i en dramatisk og tragisk hendelse. Han ble gravlagt på Løykja og Lady Arbuthnott bestemte seg for å bli boende i her. Med sin fantastiske – og dramatiske historie i Sunndalen er det nok den Lady Arbuthnott som er den mest kjente personligheten fra den perioden som kalles for engelsktida i Sunndalen. Det var det gode laksefisket i Driva som førte til en hundreårs periode i Sunndalens historie som kalles Engelsktida. Den startet på 1860-tallet da sportsfiskere fra den engelske overklassen kom til Sunndalen for å fiske laks.
Hennes fantastiske historie får du opplever gjennom musikkspillet Lady Arbuthnott – Frua på Elverhøy som settes opp årlig fra ca 20.juni og spilles i 10 dager hvert år.
På Sunndal bygdemuseum får du historien om Lady Arbuthnott – Sunndals ukronede dronning. Les mer om Lady Arbuthnott her.
Boken Lady Arbuthnott og hennes menn er gitt ut i flere opplag, sist i 2016 av Ulvund forlag samtidig som boka Barbara av Arne Ulvund ble gitt ut. Boka Barbara forteller i hovedsak om historien til musikkspillet om Barbara Arbuthnott som første gang ble satt opp i 1996 og om JazzåTeaterets historie i perioden 1980-2015.